C.W. Rustiekbouw B.V.

Specialist in het plaatsen van klassieke/landelijke haarden en moderne/design haarden, kachels, terras- en buitenhaarden.

Wij gaan voor u door het vuur!!
Bel vandaag nog voor een afspraak!

Wij zijn altijd bereikbaar op:

06 51 51 44 33
Moderne- / designhaarden / kachels

Houthaarden open (modern)

Met zijn open karakter heeft de open haard een grote aantrekkingskracht op mensen die houden van gezelligheid en een vleugje romantiek. Het karakteristieke geluid van een knapperend haardvuur en de dansende vlammen maken van de open haard een sfeervolle blikvanger.

Een aanwinst voor uw woonkamer, brengt gezelligheid in uw huis deze unieke houtgestookte haard!

De fronthaard is een haard welke je voornamelijk aan de voorzijde te zien is. Aan de zijkanten is de
opening van het vuur minder te zien. De ombouw van de fronthaard kan op een aantal manieren
namelijk een voorzethaard, half omloop en volledig omloop. De ombouw kan uit verschillende
materialen bestaan, hout, ijzer, mdf, zandsteenschouwen enz.
Houtgestookte haarden hebben als voordeel dat er een leven is van vuur, dat met een hoog rendement, optimaal tot zijn recht komt. Door middel van een gietijzeren haardplaat, die recht tegen de achterwand aangeplaatst wordt, ontvangt u 50% meer stralingswarmte.!!

De charme van een echte openhaard op hout is ongeëvenaard. Het knappende vuur en de typische reuk zijn een bijzondere belevenis. Er is een groot aanbod van openhaarden passend bij ieder interieur. Indien u hiervoor kiest moet u wel rekening houden met een paar eisen ten aanzien van de installatie. Zo is een royaal schoorsteenkanaal noodzakelijk voor een optimale trek. In woningen met mechanische ventilatie of een open keuken met afzuigkap moet gezorgd worden voor voldoende aanvoer van lucht bij de haard. Het rendement van een echte openhaard is niet zo hoog. Indien u meer warmte wilt kunt u beter kiezen voor een haard met een glasruit of een vrijstaande houtkachel. CW Rustiekbouw B.V. kan u een passend advies geven en zorgen voor de complete installatie.

Houthaarden half open / gesloten (modern)

Verhoogd rendement!! Houthaard met glasplaat ingebouwd; dan spreekt men van een gesloten systeem.

De houtgestookte gesloten openhaarden kenmerken zich door unieke eigenschappen zoals een volledig omhoog schuivende deur of in de verschillende binnenafwerkingen van de verbrandingkamer die mogelijk zijn.

Een inbouwhaard is een houthaard voorzien van een glasdeur die in een bestaande schouw of nieuw te bouwen schouw wordt ingebouwd. Er zijn vele modellen in diverse formaten en designs. Zowel klassiek als modern. De haarden zijn voorzien van draaideuren of liftdeuren zodat de binnenzijde van de ruit gemakkelijk kan worden schoongemaakt en de as kan worden opgeruimd. Het rendement van dit soort haarden ligt een stuk hoger dan van de volledig open versies. Het rendement kan in de meeste gevallen verder worden verhoogd door de installatie van ventilatoren.

Gashaarden open modern

Het gemak van gas! Indien gewenst met afstandbediening!
Geen aslades meer legen, niet meer sjouwen met hout, geen vuil in huis en met één druk op de knop de haard aansteken en met de afstandsbediening regelen.
Als u kiest voor gas, kiest u voor sfeer en gemak. De sfeer en het vlammenspel zijn tegenwoordig nauwelijks meer van houtgestookte vlammen te onderscheiden. Maar een gashaard is veel eenvoudiger te bedienen. Aansteken, regelen en weer uitdoen gaan even eenvoudig en snel als de televisie aan of uitdoen. U kunt de haard dus makkelijk even een uurtje laten branden, gewoon voor de gezelligheid. Een andere belangrijke reden waarom vaak voor gas wordt gekozen, is het gesloten verbrandingssysteem dat bij haarden op deze brandstof mogelijk is. Dit systeem maakt een traditionele schoorsteen overbodig. Een eenvoudige uitmonding in het dak of de gevel zorgt zowel voor de afvoer van verbrandingsgassen als voor de aanvoer van voldoende verbrandingslucht. Een gashaard waar u maar wilt door revolutionair afvoersysteem
Met het nieuwe Powervent® rookgasafvoersysteem (fabrikant DRU) zijn er nauwelijks nog beperkingen bij het plaatsen van een gashaard. Met dit systeem kan men nagenoeg onbeperkt horizontale afstanden overbruggen, diverse bochten maken of het zelfs via de kruipruimte monteren. Bovendien is de diameter van het kanaal ook nog eens aanzienlijk kleiner dan van andere afvoerkanalen, waardoor het gemakkelijk weg te werken is. U bent dus vrij om de haard te plaatsen waar u maar wilt. Zelfs geheel vrij midden in de woonkamer is geen probleem meer! Het geheim zit hem in de Powerbox die aan de buitenkant van de woning of vlak onder het dak op de afvoer wordt aangesloten. Een besturingsunit meet het drukverschil in de afvoer, vergelijkt die met het vooraf ingevoerde aanbevolen drukverschil voor het optimaal laten branden van de haard en stuurt de stroming in de afvoer eventueel bij.

De open inbouwhaard:
Deze vindt u vaak in combinatie met een schoorsteenmantel of schouw. Het bestaat uit een gasblokkenvuur, voorgemonteerd op een stenen of metalen stookplaats, vaak compleet met aansluitingen voor de afvoer van de rookgassen en de toevoer van verbrandingslucht. Rondom het toestel kan een schoorsteenmantel of schouw in diverse stijlen en materialen worden geplaatst. Daardoor past het geheel altijd perfect in uw interieur. Voor dit soort toestellen is een schoorsteen- of verticaal afvoerkanaal noodzakelijk.

Gashaarden dicht (modern)

 Gashaard gesloten met glazen plaat:

Gashaarden met een gesloten systeem hebben als voordeel dat het rookkanaal geen trek nodig heeft. Uitmondingen in gevels. platte daken, onder de nok, 45° en 90° bochten vormen geen enkele belemmering. Leverbaar met hand- of afstandbediening. Hoog rendement tussen 60 en 80 procent. Afhankelijk van het toestel.

Gesloten verbranding
Via een dubbelwandig kanaal worden rookgassen van het toestel afgevoerd en verbrandingslucht aangevoerd. De haard of kachel is qua luchtvoorziening dus volkomen afgesloten van de woonkamer. Het grote voordeel is dat u geen schoorsteen nodig heeft omdat dit systeem kan werken met een eenvoudige muur- of dakdoorvoer. Dit maakt de plaatsing van een haard een stuk flexibeler, gemakkelijker en dus ook goedkoper. Bovendien kan een dergelijke haard ook probleemloos in een woning met mechanische ventilatie of een open keuken met afzuigkap worden geplaatst. Het rendement van een dergelijke haard ligt al snel boven de 70%. Het is dus niet alleen gemakkelijk en mooi maar geeft ook aangename warmte.

Gesloten inbouwhaard:
Dit is een volledig gesloten toestel dat de verbrandingslucht niet aan de woonkamer onttrekt. Via een concentrische (=dubbelwandige) buis wordt de verbrandingslucht via het dak of een buitenmuur naar binnen gezogen, terwijl door het binnenste van diezelfde buis de rookgassen worden afgevoerd. Ook om dit toestel kan een schouw of schoorsteenmantel naar keuze worden geplaatst. Ook lenen deze toestellen zich bijzonder goed voor strakke inbouw. Ideaal voor woningen met mechanische ventilatie en/of een open keuken. Een schoorsteen is niet nodig, veelal kan worden volstaan met een muurdoorvoer.

Bij een gesloten verbrandingssysteem vindt de toevoer van de lucht en de afvoer van rookgassen door één en hetzelfde gecombineerde kanaal plaats. Met dit systeem wordt de zuurstof dus van buiten het huis betrokken en niet uit de ruimte waar de haard of kachel zich bevindt. Een gesloten verbrandingssysteem is ideaal voor mechanisch geventileerde woningen. Er is geen aparte luchttoevoer nodig en ook een schoorsteen is niet noodzakelijk.
De plaatsingsmogelijkheden met dit systeem zijn legio, mede omdat het speciaal geconstrueerde kanaal over een grote afstand horizontaal kan worden toegepast. Om overlast voor de omgeving te voorkomen is de uitmonding van het kanaal wel aan regels gebonden. Belangrijk om te weten is dat een gashaard met een gesloten verbrandingssysteem altijd een volledig gesloten glasplaat voor de verbrandingsruimte heeft.

Gashaard met TV-flatscreen

Gashaard met flatscreen-tv!

Steeds vaker worden interieurs gecombineerd of geïntegreerd met een haard. Er zijn haarden op de markt die hiervoor speciaal zijn ontworpen en één geheel vormen met kast systemen, meubels en tv-opstellingen. Er is nu zelfs een sublieme totaaloplossing voor een gasinbouwhaard geïntegreerd met een flat screen tv!
Was het voorheen de trend om een tv zichtbaar in de huiskamer te hebben, nu ontstaat steeds meer de wens om deze uit het zicht te hebben als hij niet wordt gebruikt. En daar is nu een unieke oplossing voor! Een gashaard met een speciaal ontwikkelde Full HD TV.
De gehele opstelling wordt afgedekt met een fraai, op kleur ge bracht glaspaneel. Bij het niet in gebruik zijn van de tv is alleen dit glaspaneel zichtbaar. Indien men de tv inschakelt kan, door een helder gedeelte van de glasplaat, worden genoten van het haarscherpe Full HD-beeld van de flatscreen.
Om de tv bestand te laten zijn tegen de warmteontwikkeling van de haard, zijn bepaalde componenten extern geplaatst. De speciale lcd-monitor wordt direct tegen het glas geplaatst, waardoor u kunt genieten van een zeer grote kijkhoek. Uiteraard heeft deze tv ook de mogelijkheid om alle denkbare randapparatuur aan te sluiten. Het glaspaneel is in alle RAL-kleuren, zowel in mat als in glans, leverbaar. Het wordt geproduceerd in de door u gewenste afmetingen. De unieke combinatie van een gashaard met een perfect vlambeeld en de volledig geïntegreerde Full HD Flat screen kan dan ook volledig naar uw persoonlijke wensen worden uitgevoerd.

Lees meer »

Kachels

Houtkachel

Het juiste stooktoestel

Verstandig stoken begint met de juiste haard of kachel. Een open haard geeft veel sfeer, maar weinig warmte. Het rendement is ongeveer 20 procent. Een afsluitbaar toestel geeft meer rendement, waarbij een moderne houtkachel zelfs een rendement van wel meer dan 80 procent haalt. De capaciteit van een kachel moet zijn afgestemd op het te verwarmen vertrek. Te weinig capaciteit betekent te weinig warmte. Teveel capaciteit betekent dat de kachel op halve kracht werkt en dat is slecht voor het verbrandingsproces en schadelijk voor het milieu. Als richtlijn kunt u met 1kW (nominaal vermogen) circa 10m3 woninginhoud verwarmen. Voor een gemiddelde woonkamer (7 x 4) heeft u dus circa 7kW nodig. Is de kachel alleen bijverwarming dan zal een kleiner model volstaan.
Allesbrander bestaat niet
Kachels en haarden zijn GEEN allesbranders. Alhoewel veel zaken branden, is het slecht voor uw gezondheid en voor het milieu, om zomaar alles in een haard of kachel te verbranden. Plastic, geverfd of geïmpregneerd hout, spaanplaat, hout met lijmresten, melkpakken, en allerlei huishoudelijk afval mogen NIET in haard of kachel. Ze kunnen kankerverwekkende stoffen afgeven bij verbranding. De enige allesbrander is de afvalverbrander van de overheid

Bio

 Deze haarden hebben als voordeel dat u zonder rookgas afvoerkanaal een mooi vuurbeeld heeft, dat zowel buiten als binnen in elk woonvertrek toe te passen is.
Warmte opbrengst is niet al te groot, maar geeft wel een sfeer van open verbranding.

Zie ook bij modern haarden en terrashaarden

Gel

 Deze haarden hebben ook als voordeel dat u ook geen rookgas afvoerkanaal hoeft te plaatsen, dat zowel buiten als binnen in elk woonvertrek toe te passen is. Nadeel is dat u een paraffine lucht ruikt.

Electriciteit

Elektrisch

De laatste jaren zijn elektrische haarden sterk in opkomst. De moderne typen geven een zeer levendig en levensecht "vlammenspel" en geven bovendien ook nog warmte. Het voordeel is, dat ze geen schoorsteen of rookkanaal nodig hebben. Plaatsen, stekker in het stopcontact en klaar is kees. Desalniettemin worden ook deze toestellen vaak weer ingebouwd in een passende schouw of schoorsteenmantel om zo toch een sfeervol middelpunt van het interieur te krijgen.

Wilt u wel genieten van de sfeervolle warmte van een haard maar woont u in een appartement of heeft u niet de mogelijkheid een afvoerkanaal aan te laten leggen? Denk dan eens aan een elektrische haard. Enige vereiste voor deze haard is een stopcontact op de plek waar u de haard wilt plaatsen. Speciale technieken en aparte “houtblokken” zorgen voor een vrijwel niet van echt te onderscheiden vlammenspel. De warme gloed die de haard verspreidt voorziet de ruimte van een behaaglijke sfeer.
Bij een aantal modellen wordt de stralingswarmte door middel van een ventilatiesysteem het vertrek ingeblazen. De warmte capaciteit wordt bij deze haarden met een thermostaat geregeld, waardoor ze niet alleen sfeervol zijn maar ook comfortabel. Elektrische haarden zijn er in heel veel soorten en stijlen.
Voor elk type woning en elk soort vertrek is dan ook wel een passend model te vinden.

Propaan / butaan

Het enige verschil met aardgas is dat propaan en butaan uit een fles/tank komt.
Doordat propaan en butaan een hogere verbrandingstemperatuur hebben, is de aanschaf van deze kachels iets duurder in verband met hardere materialen.